Gentofte Børnevenners tidslinje
I anledning af Gentofte Børnevenners 75års jubilæum i 2020 har vi i sekretariatet brugt en del tid på at dykke ned i foreningens arkiver for at kortlægge vores historie. Resultatet er bl.a. tidslinjen herunder. Den er under fortsat udarbejdelse, der vil løbende komme mere på og enkelte årstal er stadig usikre.
Ligger du inde med viden, papirer, fotos eller lignende om vores institutioner, så må du meget gerne henvende dig til organisationskonsulent Annemarie Elvstrøm-Vieth på [email protected] eller tlf. 23 43 89 24.
Læs mere om vores historie HER
1945
Foreningen af Børnevenner i Gentofte Kommune stiftes
Foreningens formål er at støtte og forbedre de få eksisterende vuggestuer og børnehaver beliggende i kommunen – de er private, forenings- eller fondsejede – samt at oprette nye.
1946
Baunegården åbner
Krisebørnehaven Baunegården åbner i en villa, der bliver stillet til rådighed af kommunen. Der er 5 ansatte til 63 børn. Det hedder en ”krisebørnehave,” da der er akut mangel på pladser, og det er meningen, at det er midlertidige lokaler. Pladserne er udelukkende tiltænkt enlige forsørgere – fraskilte eller enker. Det vækker stor debat i datiden, at forældre, der ikke er eneforsørgere, også søger om pladser.
1947
Adelaide åbner
Krisebørnehaven og -vuggestuen Adelaide åbner i Fabrikant Morescos gamle landsted, der er opkaldt efter Morescos mor Adelaïde. Landstedet er købt af kommunen i 1942 og bliver revet ned i 1968. Samme steds bygges Ordrup Bibliotek, Kollektivbebyggelsen Adelaide samt de nye bygninger til institutionerne. Vuggestuen og børnehaven er adskilte institutioner indtil sammenlægningen i 2016.
1947
Jægersborg Børnehave
Jægersborg Børnehave åbner med Frk. Sveistrup som leder. Den er bygget i tilknytning til den allerede eksisterende Jægersborg Vuggestue, der åbnede i oktober 1946. Vuggestuen kunne åbnes takket være en indsamling påbegyndt i april 1945 af en gruppe private herunder Gertie Wandel og Prinsesse Margaretha. Flere af medlemmerne af denne gruppe fortsætter med at arbejde for børnesagen, som det hed dengang, og stifter Gentofte Børnevenner i november 1945. Jægersborg Vuggestue optræder først på listen over børnevennernes institutioner i årsberetningen 1974/74. I dag er Jægersborg Børnehave og vuggestue en del af det kommunale dagtilbud Jægersborg Børnehus og sammenlagt med Børnehuset Sommerfuglen og Børnehuset Dragen.
1947
Vuggestuen Fuglegården
Vuggestuen Fuglegården – i dag Fuglebakken – bliver oprettet i et privat spædbørnshjem (ældre betegnelse for vuggestue). Lederen, der også er ejer af huset, bor på 1. salen. Fuglegårdens vuggestue bliver lagt sammen med Bakkegårdens Børnehave i 2019. Denne børnehave meldte sig ind i Gentofte Børnevenner i 2015 i kølvandet på Frie Børnehavers konkurs. Bakkegårdens børnehave har en fortid som Montessori-Børnehave, der annoncerer i Villabyernes blad så tidligt som 1943. Herunder et udsnit af Gentofte Børnevenners årsberetning fra 1947, der blev trykt i Villabyernes Blad i 16. september 1948.
1948
Vuggestuen Lundehus
Vuggestuen Lundehus – nu Vuggestuen Mariehønen – bliver åbnet i samarbejde med lederen af et privat spædbørnshjem, der også ejer bygningerne og derfor lejer dem til Gentofte Børnevenner i en årrække, indtil foreningen køber huset.
1948
1948
Børnehaven Æblegården
Børnehaven Æblegården åbner som et nyt eksperiment for børnevennerne: En privat halvdagsbørnehave ”til aflastning af kvarterets mødre med mangelfuld hjælp i hjemmet,” som der står i årsberetningen for 1948. Børnehaven fik dog et lille driftstilskud fra kommunen, men ikke fra staten. Det kunne dog ikke løbe rundt økonomisk og fra 1951 bliver også denne institution støttet med et statsligt tilskud. Før Gentofte Børnevenner overtager børnehaven har Fru Vilma Sveistrup haft både privat børnehave og en periode også privatskole i huset siden 1. august 1932, og hun har drevet børnehave på en anden adresse siden 1925. Herunder et avisklip fra oktober 1932 fra Villabyernes Blad. I 1961 køber Gentofte Børnevenner huset af Fru Sveistrup, mod at hun fik ret til at fortsat bo på 1. salen. Hun afgik dog ved døden samme år, hvorefter 1. salen også blev inddraget til børnehaven. Børnehaven blev desværre lukket 1. august 2024 som et led i Gentofte Kommunes kapacitetstilpasning.
1949
Amtssygehusets Børnehave
Amtssygehusets Børnehave åbner i de gamle barakker på Niels Andersens vej 65. Børnehaven i barakken er egentligt udpeget til lukning, da Amtssygehusets nye børnehave åbner på Ledreborg Alle 36 i 1973. Men der er behov for alle pladserne i området, så den gamle børnehave lukker først i 1983. Ser herunder en foromtale af planerne fra årsberetningen 1947, trykt i Villabyerne 16. september 1948:
Og et foto fra legepladsen samme sted fra 1968:
1949
Ungdomsboligernes Vuggestue
Ungdomsboligernes Vuggestue åbner, men lukker igen i 1952, da der ikke længere er brug for den i området. Se en annonce for den her:
1950
1951?
Specialbørnehaven Kildestuen
Den kooperative børnehave, Kildestuen, for børn med funktionsnedsættelser oprettes. Disse børn kan ikke længere få plads i almindelige børnehaver fra 1951. Der er desuden ikke statsligt tilskud til den type institution før 1959, hvor en ny lov om forsorg for ” åndssvage og andre særlig svagtbegavede” (som det hed i datidens sprogbrug) bliver vedtaget. Så økonomien er særdeles vanskelig. Et medlem af Gentofte Børnevenners Hovedbestyrelse låner børnehaven lokaler gratis i sin egen villa. Gentofte Børnevenner ønsker dels at hjælpe familierne og dels at gøre opmærksom på behovet for værdig pasning af børn med særlige behov. Gentofte Kommune giver et tilskud til driften, så den kan ledes af en børnehavelærerinde sammen med børnenes mødre, der kommer på skift. Denne institution vokser og flytter til en af kommunens villaer og bliver siden til ”Birkegården.”
1952
Børnehaven Norlevs Minde
Børnehaven Norlevs minde åbner på Øxnevej 2 – bliver siden omdøbt til Nymose Børnehave i 1988. Vangede vuggestue lå tidligere på adressen og er oprettet i 1939 af lokale håndværkere ved hustandsindsamling og med den socialt bevidste Pastor Norlev (1883-1946) som primus motor. Han er medlem af Folketinget og står bag mange sociale initiativer i sin levetid. Da Vangede Vuggestue flytter, bliver Øxnevej 2 købt af Gentofte Børnevenner, der valgte at ære hans minde ved at døbe børnehaven ”Norlevs Minde.” I 2016 blev den sammenlagt med Stolpegården og de flyttede til nye lokaler på Stolpehøj 61. I 2022 blev Stolpehøj en del af Børnehuset Ved Fortet og Øxnevej 2 er udlejet til en udflytterbørnehave fra Københavns Kommune. Afdeling Stolpehøj lukkede 1. august 2024 som et led i Gentofte Kommunes kapacitetstilpasning.
1953:
Birkegården
Birkegården – daghjem for børn med funktionsnedsættelser åbner som en privat institution og modtager støtte fra kommunen og forskellige fonde.
1953
Hellerup Menighedsbørnehave
Hellerup Menighedsbørnehave åbner, den er i dag en del af det kommunale tilbud Børnehuset Øresund.
1959
Ellegårdsskolen
Ellegårdsskolen for elever med funktionsnedsættelser åbner som en privatskole i lånte lokaler på Munkegårdsskolen. Den flytter i 1960 til en villa, ”Aksel Olsens Minde,” der er testamenteret til Gentofte Kommune. Fra 1961 bliver den til en kommunal specialskole til børnevennernes store glæde, da det hele tiden har været hensigten at gøre pasning og skolegang for børn med særlige udfordringer til en offentlig opgave. Skolen modtager børn, der er ikke er i stand til at gå i kommunens anden specialskole Søgårdsskolen, der åbner i 1938. Ellegårdsskolen lukker i 1988.
1959
1962
Håndarbejdsværkstedet
Håndarbejdsværkstedet på Frederikkevej oprettes som arbejdsplads for unge med funktionsnedsættelser, der er gået ud af Ellegårdsskolen. Skolen kan oprettes takket være en ny mulighed for tilskud via Revalideringsloven fra 1960. Ligeledes bliver værkstedet til i kraft af et samarbejde med Selskabet til Håndarbejdets Fremme, der har Gertie Wandel som bestyrelsesformand. Forskellige fondsbevillinger og foreningens overskud fra sommer- og rådhusfester er afgørende for at kunne tage nye projekter som dette ind.
1962
Gudruns Minde
Feriehjemmet ”Gudruns Minde” for børn under 15 år med funktionsnedsættelser åbner i Kongsted. Det bliver allerede i 1965 omdannet til et beskyttet værksted og opholdshjem for børn med svære handicap. Det er igen takket være den nye revalideringslov at stedet kan oprettes, da loven giver en mulighed for statstilskud til denne type institutioner. Det er målet at ”skaffe en bedre tilværelse for de sværest handicappede.” (citat fra Årsberetningen 1964-65) Feriehjemmet bliver sat til salg i 1978 og 1. juli 1980 overtager Foreningen for grønlandske børn stedet.
1964
Central venteliste
Den første centrale venteliste oprettes i Gentofte Kommune. Der er stort pres på ventelisterne til institutionerne og det er et problem, at forældre skriver deres barn op flere steder samtidigt. Gentofte Børnevenner opretter derfor i samarbejde med Gentofte Kommune et samlet kartotek for ventelisterne.
1964
Teglgården
Håndarbejdsværkstedet åbner en ny afdeling, Teglgården, på Teglgårdsvej, målrettet “svagtbegavede” unge mænd – som det hed i datidens sprog.
1965
Kirsebærgården
Kirsebærgården åbner (lukker 2017)
1965
Gentofte Amtssygehus Vuggestue
Gentofte Amtssygehus Vuggestue åbner, skifter i 2012 navn til Gentofte Hospitals Vuggestue. I dag er Gentofte Hospitals Vuggestue en del af De Tre Små Fisk, hvor også Gentofte Børnehave og Vældegården er med.
1967
Børnehaven Tjørnegården
Børnehaven Tjørnegården åbner, bliver siden til Solstrålen Syd og er sammenlagt med Jægervangens Vuggestue, der i dag hedder Solstrålen Nord. Institutionerne bliver sammenlagt i 2004 og skifter navn til Solstrålen i 2006.
1967
Vuggestuen Montebello
Vuggestuen Montebello, sidenhen omdøbt til Stolpegårds vuggestue, bliver drevet af børnevennerne i et samarbejde med Montebello Daghospital. Den skifter navn ca. 1980. Siden blev den sammenlagt med Nymose Børnehave og flyttede til nye lokaler på Stolpehøj 61 i 2016 og hedder i dag Afdeling Stolpehøj – en del af Børnehuset Ved Fortet.
1969
Legestuer
Tre legestuer åbner på skolerne til hjælp for de ”selverhvervende mødre,” som der står i årsberetningen. De er en forløber skolefritidsordningerne. Det er på Mosegårdsskolen, Gentofte Skole og Tjørnegårdsskolen. Dette sker i tæt samarbejde med Gentofte Kommune. Flere kommer løbende til de næste år og de hører under Gentofte Børnevenner indtil en lovændring 1999.
1969
Børnehaven Tranehaven
Børnehaven Tranehaven åbner (lukker 2001).
1970
Flere legestuer
Yderligere 3 legestuer åbner på hhv. Dyssegårdsskolen, Hellerup Skole og Skovgårdsskolen.
1972
Dalgården vuggestue og børnehave
Dalgården åbner som to selvstændige institutioner, en vuggestue og en børnehave, da der er stor mangel på pasningspladser i Vangede. De bliver sammenlagt i 2011. Bygningen er tegnet af arkitekt Remark, der har tegnet flere institutioner i kommunen i de år. I 2015 bliver Troldehøj en del af Dalgården også. Troldehøj er fra 1949, ikke åbnet af Gentofte Børnevenner, men af Frelsens Hær. I 1989 bliver Troldehøj medlem af Gentofte Børnevenner. Den flytter ind som nabo til Dalgårdene i januar 1996, hvor den også bliver en integreret institution fra kun at have været en vuggestue på Fuglegårdsvej 45. Huset dér er meget nedslidt, så kommunen bygger et nyt hus på Dalstrøget.
1972
Børnehaven Egebjerg
Børnehaven Egebjerg – bliver siden til Børnehuset Egegården, der i dag er en del af den kommunale institution Trekløveret.
1972
Børnehaven Strandgården
Børnehaven Strandgården åbner (lukker i 2008)
1973
Elmegården
Elmegårdens heldags- og halvdagsbørnehave samt en vuggestue åbner.
1973
Margarethagården
Prinsesse Margarethas Kystsanatorium (Margarethagården) skænkes Gentofte Børnevenner af Svenska Understödsforeningen og bliver et børne- og ungdomshjem for børn fra Gentofte Kommune eller med herboende svenske forældre. Sælges i 1979.
1973
Amtssygehusets nye vuggestue og børnehave
Amtssygehusets nye vuggestue og børnehave åbner, Amtssygehusets vuggestue skifter navn til ”Spiren” i 1998/99. Amtssygehusets børnehave bliver til Blomsterhavens børnehave i 2009. De to bliver sammenlagt i 2016 som Blomsterspiren.
1973
Legestuen på Maglegårdsskolen
Legestuen på Maglegårdsskolen åbner
1974
Højgården
Højgårdens vuggestue og børnehave åbner. Byggeriet af Højgården bliver forsinket af en byggestrejke, men der er også problemer med det areal, der er stillet til rådighed af Gentofte Kommune. Både statsbanerne og Gentofte vejvæsen gør krav på dele af arealet. Men som vi kan se, er det lykkedes. Bygningen er tegnet af arkitekt Helmer Remark, der også har tegnet Dalgården. Der er 8 små et-værelses lejligheder på øverste etage, der i en årrække er forbeholdt ansatte i Gentofte Kommunes Socialforsorg. I dag er de forbeholdt unge med lettere funktionsnedsættelser. I sommeren 2013 bliver Højgården forskønnet med en malet frise i trappeopgangen og en mosaikfrise ved selve indgangen. Begge dele af Gentofte kunstneren Monica Langelund. Mosaikfrisen bliver lavet sammen med børnehavebørnene. I 2016 bliver vuggestue og børnehave lagt sammen til en integreret institution.
1974
Legestuen ved Ordrup Skole
Legestuen ved Ordrup Skole åbner
1976
Legestuen ved Kildegårds Gymnasium
Legestuen ved Kildegårds Gymnasium åbner.
1976
Bostedet Østerled
Bostedet Østerled åbner i bygninger tegnet af Arne Jacobsen. Børnevennerne har på dette tidspunkt arbejdet på at få det realiseret i over 10 år. Planen er opstået ved at mange af de børn, som har gået i Gentofte Børnevenners andre specialinstitutioner er blevet voksne og har brug for et godt sted at bo. Som der står i årsberetningen fra 1964-65: ”Desuden arbejdes der med tanken om at oprette et opholdshjem for de svært handicappede unge, der har mulighed for at skabe sig en tilværelse på et beskyttet værksted, hvis blot deres boligproblem kan løses. Bestyrelsen er klar over, at det er en opgave, der kun kan løses på lang sigt, men da problemet til stadighed rejses overfor foreningen, efterhånden som de unge vokser til, vil man arbejde med spørgsmålet allerede nu.”
1978
To legestuer mere
Legestuerne ved Skovshoved Skole og Tranegårdsskolen åbner.
1979
Børnehaven Bøgegården
Bøgegården bliver åbnet i en nedlagt fødeklinik, i samme bygning har der også været en fritidsklub (fra 1940 og frem) og før det holdt dele af kommunens forvaltning til i samme bygninger, før rådhuset bliver bygget. I forbindelse med en sammenlægning flytter Bøgegården ud af den gamle fødeklinik og over i de lave bygninger fra 1972, hvor den her sammenlagte institution kommer til at hedde Elmegården.
1979
Vuggestuen Ribisgården
Vuggestuen Ribisgården åbner. Der bliver lånt 60.000 kr. til inventar fra Gentofte Kommunes Fonden af 5. maj 1945, samme fond har hjulpet alle de institutioner, som Gentofte er med til at åbne gennem årene. I årsberetningen fra 1978 står: ”En ny henvendelse fra rådhuset medførte, at foreningen påtog sig administrationen af en ny vuggestue, der det meste af året er under opførelse på den grund, der også rummer Birkegården.”
1980
Pædagogisk Center åbner
Gentofte Børnevenner åbner et pædagogisk center efter inspiration fra et tilsvarende center i Gladsaxe Kommune. Det er ledet af bibliotekar Kirsten Kirstein og pædagog Lars Fensbo blev ligeledes ansat. Centret udlåner av-udstyr, pædagogiske materialer og har et idékatalog med aktiviteter til brug for institutioner. Der arrangeres desuden teater- og filmforestillinger.
1980
2 legestuer til
Legestuer på Ordrup Skole og Gentofte Skole åbner.
1981
Flere legestuer
Legestuen Grønnevængets åbner, det samme gør Munkegårdsskolens legestue.
1982
Grutstedet
Legestuen ved Øregård – Grutstedet – åbner.
1988
Jægervangens Vuggestue
Jægervangens Vuggestue åbner, i dag Solstrålen Nord.
1989
Børnehuset Regnbuen
Børnehuset Regnbuen åbner i lokalerne fra legestuen ved Mosegårdsskolen, der er lukket med udgangen af juli 1989. Børnehuset Regnbuen er fra 2022 en del af Børnehuset Ved Fortet, der også har afdeling Stolpehøj.
1989
Troldehøj bliver medlem
Vuggestuen Troldehøj bliver en del af børnevennerne. Troldehøj er åbnet i 1949 af Frelsens Hær. Den flytter ind som nabo til Dalgårdene i januar 1996, hvor den også bliver en integreret institution fra at have været en vuggestue på Fuglegårdsvej 45. Huset dér er meget nedslidt, så kommunen bygger nyt hus på Dalstrøget.
1989
Flere medlemmer
Børnehaven Fredensvej og Vidarskolens Børnehave melder sig ind.
1990
Børnehuset Ellegården
Børnehuset Ellegården åbner som integreret institution i den nedlagte specialskole Ellegårdsskolen.
1992
Phistergårdens børnehave
Phistergårdens legestue lukker og bliver til Phistergårdens Børnehave i stedet for. I dag er den en del af Helleruphøj.
1993
Børnehaven Brobækhus
Børnehaven Brobækhus åbner som et skovbørnehaveprojekt på en stor tilgroet grund med en lagerbygning på. Initiativet kom fra en gruppe forældre, heriblandt Marianne Byth og Lola Matschofski, hhv. souschef og leder i gennem mange år også. Der bliver bygget en egentlig børnehave på grunden i 1995 og i dag er børnehaven er en helt særlig naturbørnehave med mange dyr og et aktivt udeliv.
1993
Skovbørnehaven Skovhuset
Skovbørnehaven Skovhuset åbner som en udvidelse af Skovgårdsskolens legestue som en forsøgsordning. Frem til 1998 hører børnehaven hjemme i en spejderhytte på Morescosvej. I dag er den en kommunal institution beliggende på Skovgårdsvej 44 og i et forpligtende samarbejde med Skovgårdsskolen.
1994
Åkanden
Åkanden åbner i villaen ”Sophies Minde,” her lå Ordrup Privatskole fra 1943 til 1992, hvor skolen lukker. I 1990’erne er der mangel på institutionspladser, hvorfor kommunen henvender sig til Gentofte Børnevenner og tilbyder foreningen at administrere en kommende vuggestue på stedet. Det ender med at blive en integreret institution i stedet. I Årsberetningen 1994-95 står der: ”Til slut vil jeg nævne Åkanden, som p.t. er foreningens stolthed. Her er det lykkedes at etablere en børneinstitution i et gammelt hus, med nænsom restaurering og bibeholdelse af herskabsvillaens kendetegn. Børnene leger under stuklofter med store guldspejle og parketgulve.”
1994
Ribisgården udvider
Ribisgården udvider med en børnehavegruppe og bliver foreningens 12. integrerede institution.
2001
Nyt medlem: Børn & Miljø
Børn & Miljø melder sig ind. Den er formentligt åbnet i 1974 i et hus, hvor Dansk Røde Kors har et spædbørnshjem (vuggestue) i en årrække. Der ligger en film fra 1949 på Dansk Røde Kors Spædbørnshjem | Filmcentralen – Filminstituttets streamingsite Gentofte kommune køber huset af Dansk Røde Kors i 1971.
2013
Nyt medlem: Børnehaven Globus
Børnehaven Globus melder sig ind – tidligere Hellerup Montessori Børnehave – børnehaven bliver oprettet i 1979 af forældre og pædagoger med en særlig interesse for Montessori pædagogik.
2013
Nyt medlem: Grøndalshuset
Børnehaven Grøndalshuset melder sig ind. Den er startet af Frie Børnehaver og Fritidshjem i 1978. Grøndalshuset er i mange år traktørsted og dansepavillon. Det er indrettet i et gammelt skovløberhus, også kaldet Blindeporthuset. Det bliver nedrevet i 1915 og erstattet med det nuværende hus. Der har været temmelig meget gang i den i Grøndalshuset. Bøllesjakket kom nemlig på Grøndalshuset i 1880’erne og generede de dansende ved at knipse deres hatte af. De hed bøllesjakket, fordi de holdt til omkring Bøllemosen i Jægersborg. Heraf kommer ordet bølle.
2015
Nyt medlem: Bakkegårdens Børnehave
Bakkegårdens Børnehave melder sig ind, den har en fortid som Montessori-børnehave og der annonceres for denne i Villabyernes Blad allerede i 1943.
2015
Nyt medlem: Hellerup Vuggestue
Hellerup Vuggestue melder sig ind. Vuggestuens hus på Sofievej 26 er fra 1923-71 Centralmissionens Optagelseshjem for kvinder og børn, kaldet ”Dear Home.” Det er et børnehjem, hvor kvinder kunne føde uønskede børn og opgive dem til adoption, men også hvor børn kunne være indtil, der blev fundet adoptivforældre. Centralmissionen er navnet på Metodistkirkens sociale arbejde, hvor de ikke kun missionerer med ord, men med barmhjertighedsgerninger. “Dear Home” lukker, da der er faldende antal børn, der afventer adoption. Hellerup Vuggestue åbner 17. juni 1971 og drives af Centralmissionen frem til 1980, hvor Gentofte Kommune overtager driften. I 2004 overtog Frie Børnehaver driften frem til 2015, hvor paraplyorganisationen går konkurs. Og herfra er vuggestuen medlem hos Gentofte Børnehaver. I forbindelse med Gentofte Kommunes kapacitetstilpasning i 2023 blev Hellerup Vuggestue udpeget til lukning til trods for deres meget høje pædagogiske kvalitet og altid børn på venteliste, da kommunen har for mange tomme pladser generelt. Derfor lukker Hellerup Vuggestue desværre 1. august 2024.
2017
Nyt medlem: Gentofte Børnehave
Gentofte Børnehave melder sig ind. Børnehaven hed oprindeligt ”Provst Boisens og Hustrus Børneasyl“ eller blot ”Boisens minde” og bliver oprettet i 1862, for provstens egne midler. Asylet lå oprindeligt på Gentoftegade 30 og flytter i 1952 til Sødalen i et hus tegnet af arkitekt Remark. Ved indvielsen i september 1952 deltog Gentofte Børnevenners formand Prinsesse Margaretha, Fru Gertie Wandler m.fl. da børnevennerne har hjulpet processen på vej. I dag er Gentofte Børnehave en del af De Tre Små Fisk, hvor også Vældegården og Gentofte Hospitals Vuggestue er med.
2017
Nyt medlem: Vældegården
Vældegården melder sig ind. Vældegården er indrettet i Gentofte Kirkes tidligere menighedshus ”Bethania”. En komite stiftet i 1884 indsamlede midler til opførelse af et menighedshus. Bygningen bliver indviet i 1888 og udvidet i 1916. I 1970’erne opførtes den nye sognegård i Gentoftegade 21. Den tidl. bygning bliver efterfølgende indrettet til en børnehave, der åbner i 1973. Vældegården har været en del af De Tre Små Fisk, hvor også Gentofte Børnehave og Gentofte Hospitals Vuggestue er med. Desværre lukkede Vældegården 1. august 2024, som et led i Gentofte Kommunes kapacitetstilpasning.
2018
Huset for inklusion
Huset for Inklusion arbejder med anvendt adfærdsanalyse (ABA) – en evidensbaseret tilgang til udvikling og inklusion af støttekrævende børn. En af hovedaktiviteterne har været et pædagogisk udviklingsprojekt i Gentofte Børnehave, som har vist sig at have en positiv indvirkning på børnenes trivsel og udvikling. Huset for inklusion tilbyder også uddannelse og supervision for familier og institutioner, såvel som gratis rådgivning for forældre til børn med autisme. Der arbejdes målrettet på at søge midler til et større forskningsprojekt. Huset er stiftet af Gentofte Børnehave, Mette Have Sørensen, Morten Boas og Ida Danneskiold-Samsøe. Flere store fonde har bidraget økonomisk, især The Oak Foundation.
2019
Vennernes Klub
En mangeårig drøm om at samle børn med udfordringer og deres familier i et fællesskab blev realiseret for Kathrine Zaballos i samarbejde med Huset for Inklusion og os, Gentofte Børnevenner. Der er nu 35 familier, der har meldt sig ind i Vennernes Klub. Klubben har inviteret til fællesspisning, påskejagt, motorikdag og dansehold med Paula Martinez fra Ludika, hukommelsestræning med ABA supervisor Mette Sørensen, foredrag, julehygge, dramahold med Ylva Norberg og ikke at forglemme mødre aftener i Gentofte Børnevenners hyggelige sofahjørne.
2021
Nyt medlem: Eksperimental Institutionen
Eksperimental Institutionen melder sig ind – vores første medlem uden for Gentofte. Institutionen åbner i 1966, som en børnehave, hvor de fik ekstra ressourcer til at ”eksperimentere” med at blande lokale børn og børn med særlige behov. Den er i en periode forskningsinstitution under Københavns Universitet.
2021
Nyt medlem: Den Blå Anemone
Skovbørnehaven Den Blå Anemone melder sig ind – det er vores andet medlem uden for Gentofte, men vores første private institution. Institutionen åbner i 2005 og holder til i Kristianssædeskoven hele dagen, hvor der er en lille hytte med toiletter og køkken, en tipi, bålhus og et shelter, hvor de mindste sover til middag.
2023
Nyt medlem: Sct. Georgs Gårdens Vuggestue
Sct. Georgs Gårdens Vuggestue i Holte melder sig ind pr. 1. juli 2023. Der er plads til 45 vuggestuebørn. Fagligt har de fokus på det lille barns omsorg, kompetencer, børnefællesskaberne og lærerige legemiljøer. Vuggestuen ligger med skov og børnehave som de nærmeste naboer.
2023
Nyt medlem: Børneflokken i København
Børneflokken med to afdelinger på hhv. Østerbro og i Nordhavn melder sig ind pr. 1. oktober 2023. Der er plads til 82 vuggestuebørn og 110 børnehavebørn. Institutionens afdeling på Vordingborggade hed tidligere Børneriget (skiftede navn i 2017) og var en Frie Børnehaver-institution fra 1969 til 2015, hvor Frie Børnehaver desværre gik konkurs.