Farvel til Hellerup Vuggestue

I 101 år har de yngste børn haft en tryg ramme i huset på Sofievej 26. Men 1. august 2024 er det slut, da Gentofte Kommunes kommunalbestyrelse har besluttet, at Hellerup Vuggestue skal lukke som et som et led i en kapacitetstilpasning, der lukker 5 institutioner i kommunen.

Fra Hellerup Vuggestue skal 25 børn passes andre steder og 11 medarbejdere have nye job.

En erfaren leder i en populær vuggestue

Janne Haug Petersen har været leder i Hellerup Vuggestue siden 2007, og har været med til at forme den meget populære vuggestue, der både har ventelister og tilsynsrapporter, der bekræfter indtrykket af et varmt og trygt sted med en høj pædagogisk faglighed og arbejdsglæde.

Janne holdt en bevæget tale for de mange fremmødte familier til nuværende og tidligere børn samt flere tidligere medarbejdere til afskedsfesten fredag d. 14. juni. Talen gav udtryk for glæden ved at være en del af et helt særligt sted, hvor de har arbejdet efter en grundtanke om, at små børn har brug for omsorg, accept og nærvær. At medarbejderne altid giver sig tid til at se det unikke i hvert enkelt barn og at de derfor har tilstræbt at have så få regler som muligt.

Et hus og have indrettet med blik for mindstes trivsel

En rundtur i det store smukke, gamle hus og have viser dette med al mulig tydelighed. I en indbygget reol er der lavet et lille gemmested med en pude og gardin, fordi det er et sjovt sted at sidde, når man er lille. Eller har brug for lidt fred. Kasser med legetøj sirligt ordnet i mange små legekroge. På legepladsen står alle legeredskaber fint og velholdte, der er bede med duftende krydderurter, nemt at få overblik få de voksne, men et himmerige af uforstyrrede legemuligheder i skyggen af store, gamle træer.

53 år som vuggestue

Vuggestuen åbnede 17. juni 1971 og blev de første år drevet af Centralmissionen, der stadig ejer huset, og blev siden en selvejende vuggestue, der fra 2015 har været administreret af Gentofte Børnevenner. Centralmissionen er navnet på Metodistkirkens sociale arbejde, hvor de ikke kun missionerer med ord, men med barmhjertighedsgerninger.

48 år som børnehjem

Fra 1923-1971 var huset et børnehjem, ”Dear Home,” hvor unge kvinder, der var kommet i ”ulykke” kunne føde deres børn og også finde hjælp til bortadoptering. Det var et princip, at man aldrig sagde nej til en kvinde, der havde brug for hjælp. Man gjorde plads.

Der blev også afleveret børn til adoption på ”Dear Home,” aldrig en lykkelig situation, men meget tyder på, at der blev passet godt på børnene der. Børnehjem associeres ofte med kulde og armod á la Oliver Twist, men flere erindringer fra 1960’erne modsiger heldigvis dette billede.

I 1960’erne var der i børnehjemmet maksimalt 5 børn pr. medarbejder, og de arbejdede i faste teams. Ligeledes boede medarbejderne på stedet. Sengene stod i stuer, der lignede et rigtigt hjem og ikke et goldt hospital og der var var legeplads i haven. Børnehjemmet blev lukket, da der kom færre og færre børn til bortadoption i løbet af 1960’erne og blev derfor omdannet til en vuggestue.

Et nyt kapitel

Nu skal huset på Sofievej have et nyt formål og en ny historie begyndes. Leder Janne Haug Petersen bliver i Gentofte Kommune, da hun bliver leder af den selvejende institution Blomsterspiren fra 1. september. Med sig til Blomsterspiren tager hun 3 (måske 4) af sine dygtige medarbejdere, hvoraf en har været ansat i Hellerup Vuggestue siden 1980. Vuggestuens kok fortsætter som kok i Gentofte Hospitals Vuggestue.

Vi vil savne Hellerup Vuggestue og ønsker alle børn, forældre og medarbejdere alt det bedste fremover.