Tillykke med de 50 år, Dalgården

Gentofte Børnevenners største institution fyldte 50 år 1. marts – dette fejres med åbent hus d. 20. maj med sang og taler, snacks og sodavand samt klovneoptræden og en skattejagt rundt på legepladsen.

Begyndelsen i 1972

Gentofte Børnevenner er stolte af og meget glade for at have været med helt fra starten. I vores årsberetninger kan vi følge Dalgårdens tilblivelse. Der står, at vi søgte om byggetilladelse i 1965, at byggeriet gik i gang i 1970 og at 1. marts 1972 kunne dørene endelig slås op til Dalgårdens vuggestue og børnehave til glæde for kvarterets familier.

Dengang i 1972 var det kun knap 20 % af de 0-6årige børn i Danmark, der gik i daginstitution og i dag er det tal over 90 %.

I 1972 var institutionerne meget mindre enheder end de er i dag. Ligesom Dalgården også begyndte tilværelsen som to selvstændige institutioner, en vuggestue og en børnehave, der først i 2011 bliver lagt sammen.

Troldehøj flytter ind

I januar 1996 får Dalgården en ny nabo – Troldehøj. Troldehøj blev stiftet af Frelsens hær i 1949 og overgik til Gentofte Børnevenner i 1989. I 2015 bliver Troldehøj lagt sammen med Dalgården. Så fra at være 3 små institutioner, er Dalgården nu Gentofte Børnevenners største institution og tilmed også et kompetencecenter for børn med særlige udfordringer.

Den pædagogiske fane holdes højt og Dalgården tager f.eks. stadig på koloni med børnene en gang om året. Ligeledes har Dalgården også et større sæt skøjter, så Skøjtehallen kan besøges tit.

Frivillighed og forskellighed

Som så mange selvejende institutioner har Dalgården rødder i et stort engagement fra frivillige: Både fra Gentofte Børnevenner, men også i de mange forældre, der gennem årene har siddet i forældrebestyrelsen.

Dalgården er et produkt af et samarbejde mellem en privat forening – Gentofte Børnevenner – og kommune samt også en frikirke. Fordi institutionen på den måde er blevet til i et krydsfelt af forskellige interesser og verdensforståelser, så er den måske særligt godt stillet til at kunne rumme forskelligheder, at forene måder at forstå verden på og at kunne samle dem under ét tag. Et tag, der nu i 50 år har huset mange, mange børn og mange, mange pædagoger, medhjælpere og en håndfuld ledere.

Det ønsker Gentofte Børnevenner stort og varmt tillykke med.