Ny analyse: Hvorfor har pædagoger så højt et sygefravær?
Ny analyse fra Cepos undersøger, hvorfor der er så højt et sygefravær i dagtilbuddene, men belyser også, hvad der kan gøres for at få det til at falde. Gevinsterne er mange: større tryghed for børn og forældre, bedre arbejdsmiljø for personalet og en væsentlig besparelse på et meget trængt budget.
Langtidsfrisk i stedet for langtidssyg
Analysen har undersøgt, hvad der bliver gjort for at mindske sygefraværet i de kommuner med det laveste sygefravær. I en kommune italesættes sygefraværet mere. Der er f.eks. gode resultater med, at der er faste regler fra kommunens side for, hvor tit lederen ringer til en syg medarbejder, det kan være 1., 5., 14. og 28. dag. Det er ikke kun kontrol, men også omsorg for medarbejderen. På den måde kan lederen bl.a. kan finde ud af om sygefraværet er arbejdsmiljørelateret – og dermed gøre noget ved det. I en anden kommune er der iværksat forsøg med ergonomiske øvelser, der skal forebygge nedslidning. Der er også gode resultater med nye luftrensere, der renser luften om natten. Dette har medført mindre hovedpine og mindsket astmagener for medarbejderne.
Lederen skal motivere sine medarbejdere
Det virker også positivt på sygefravær, når lederen gør noget for at motivere sine medarbejdere. En leder fortæller, at hun især er tydelig omkring sine forventninger til de unge medarbejdere, så de lærer, at det rammer andre, når de lægger sig syge. Og dermed få rykket grænsen for, hvornår man melder sig syg, så det er pga. reel sygdom og ikke bare en dårlig dag. I en anden kommune har de et system med en ”Bedste makker”- en yndlingskollega – som er med til at holde øje med, om man trives i hverdagen. ”Bedste makkeren” kører også ud med blomster, ved sygdom og er også med ved en evt. sygefraværssamtale.
Læs hele rapporten HER