,

Det legende barn er et lærende barn

Børn lærer, når de leger, men de leger ikke for at lære – og hvis der fra de voksnes side ønskes et bestemt resultat med legeaktiviteten, så er det undervisning og ikke leg. Det var et aftenens budskaber, da Gentofte Børnevenner d. 20. september havde fuldt hus til en pædagogisk konference om leg for personale ansat i foreningens medlemsinstitutioner. Aftenens oplægsholder var udviklingspsykolog Ditte Winther-Lindqvist fra DPU. Hun forsker i leg og legens betydning for børns udvikling med særligt fokus på de 0-6årige. Formålet med aftenen var at styrke legen ude i institutionerne og give personalet gode faglige begrundelser for prioriteringer til gavn for legens fremme. Dette er blevet endnu mere relevant efter den nyligt vedtagne lov om styrkede læreplaner i de danske dagtilbud, der netop betoner LEG. Her kommer en highlight-tur gennem aftenens hovedpointer:

Dig og mig og vi to
De 0-3årige børn orienterer sig primært ud fra sig selv og så én anden. De iagttager, hvad der sker omkring dem, alt er nyt og spændende. Deres fokus er på det genkendelige og det nære. De elsker rutiner og gentagelser. Børnene er konkrete, de skal kunne kende sig selv i legemiljøet, og se hvad tingene skal bruges til. Rum og ting med mange funktioner stimulerer ikke deres leg. De skal kunne se, at her leger vi fx køkkenleg. Den voksne stimulerer deres leg ved selv at indgå i legen, vise hvad tingene kan bruges til og dermed udvide forestillingsuniverset – fx når legepizzaen skal ud af legeovnen, så vise, at den er varm og nu puster vi på den, så vi kan ”spise” den.

Dump-and-run er ikke leg
Hvis de små elsker rutine og gentagelser, så keder de 3-6årige børn sig, hvis de ikke kan variere legen. De orienterer sig ud fra dig og mig og de andre. Når de leger, så arbejder de med at sætte grænser og prøve at klare tingene selv. Det er en videbegærlig alder, så man kan som voksen virkelig fyre op under legen ved at fodre dem men ny viden. Det bliver understreget, at det er den fordybede leg, der er udviklende for børn. Når børn bare render rundt og tømmer skuffer – dump-and-run – og ikke aner hvad de laver, så er det ikke leg. Derfor skal der skabes plads til fordybet leg, der skal være rum i rummet og der skal være orden i legetøjet. Lad ikke legen gå ned på udstyr.

Spørg ikke hvad legen kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for legen
Ditte Winther-Lindqvist slutter aftenen af med en række konkrete forslag, der kan styrke legen:
• Hver institution kunne udnævne en legeambassadør, der tager omsorg for legemiljøerne.
• Der skal holdes øje med hvor og hvornår de gode lege foregår. Nedlæg fx de obligatoriske morgensamlinger, hvis det netop er der, der kan sikres tid til at legen. For legens fjende nr. 1 er fastlagte planer.
• Begynd en samtale i institutionerne, hvor man taler om legen. Er det en værdsat kompetence for en voksen at være god til at lege med børnene?
• Vær nysgerrig – hvad er børnene optagede af for tiden og hvordan kan det kan understøttes?
• Eller savner børnene ny inspiration til deres lege?
• Lav legestrategier for især de børn, der ofte har svært ved at finde legekammerater. Det kunne være lære dem nye måder at spørge på, når de gerne vil være med i en leg. De vil oftere få et ja, hvis de foreslår, hvad de kan være i rollelegen (hunden, troldmanden, onkel fra Amerika osv.)