En tak fra 2020 med en juledug fra 1958

Peter Hjorts blå juledug lavet i Amstsygehusets børnehave ca. 1958. Foto af Peter Hjort.

Kære alle jer ansatte i Gentofte Børnevenners medlemsinstitutioner,

Som dette mærkelige år går på hæld og julen nærmer sig, skal I have en hilsen fra os her i Gentofte Børnevenners sekretariat. Vi ved, at I har knoklet hele året, tilpasset jer nye restriktioner og med rette bekymret jer for smittefaren. Men midt i det hele forlyder det, at børnene faktisk er glade for deres nye corona-hverdag. At beboerne på Østerled alligevel får mange hyggelige juleoplevelser og -hygge, midt i mundbind og forbud. Det er jeres fortjeneste. En dag om mange år vil dem, der var små under corona, sikkert finde minder frem om rare, trygge oplevelser med jer. På samme måde som denne lille erindring fra ca. 1958 fra Peter Hjorts tid i Amtssygehusets Børnehave (åbnet af Gentofte Børnevenner i 1949).

Hermed et lille uddrag om Frk. Thrane:

På et tidspunkt kom frk. Thrane til børnehaven i en meget kort ansættelse. Jeg mener helt bestemt, at frk. Thrane må have været praktikant. Vi var en lille gruppe børn, måske ca. fem, som hun fik ansvaret for, mens hun var der. Jeg var vild med frk. Thrane, og det var rigtigt hyggeligt at være i hendes gruppe, og alligevel husker jeg ikke meget af, hvad vi foretog os. Det, der nok gjorde størst indtryk, var hendes nærvær. Hun er den eneste af børnehavefrøknerne (som de jo hed dengang), jeg stadig husker.

Den blå juledug:

Op til jul lavede vi en juleløber. Måske knap så kreativt, som det ville være i en børnehave i dag. Vi fik hver udleveret et stykke blåt stof på ca. 60 gange 40 cm. Herudover fik vi udleveret to juletræer, to stjerner, fire nissekroppe, to grå herrenissebukseben, to nissekjoler, to nisseforklæder, to damenisseben, fire nissehoveder, fire nissehænder, fire nissehuer, fire træsko, fire grå katte, seks grise og seks hjerter alt sammen på forhånd klippet ud i filt. Dernæst fik vi nøje anvisninger på, hvor tingene skulle anbringes på dugen, og så fik vi lov til at lime dem på. Grunden til at jeg så præcist kan sige, hvad vi fik udleveret, er, at jeg har dugen i en noget slidt tilstand endnu.”

God jul til alle jer “frk. Thraner”

Med dette lille erindringsglimt, med stor tak til Peter Hjort for at sende dem til os, skal lyde et ønske om en glædelig jul og et godt nytår til alle jer “frk.  Thraner” derude. Midt i alt besværet, bekymringerne og sliddet skaber I hver dag gode varme minder, der kan findes frem til glæde mange år efter – er vi helt sikre på. Vi ses i 2021.