,

Glædelig jul fra Gentofte Børnevenner

Så står julen atter for døren og de sidste dage af 2019 suser afsted. Her hos Gentofte Børnevenner kan vi se tilbage på endnu et travlt og spændende år. Læs videre og find ud af, hvad vi har brugt tiden på:

FAMILIEAKTIVITETER: Vi har netop holdt en hyggelig julekoncert for familier med Sille og Palle. Små som store både sang og svajede med til de stemningsfulde julesange og -salmer. Både forår og efterår har vi tilbudt ”Leg og Bevægelse” om søndagen med Fie Illum og Paula Martinez. I februar holdt vi som altid fastelavnsfest, hvor både børn og voksne mødte op i flotte udklædninger og fik givet tønderne nogen velfortjente tæsk.

UDDANNELSE OG KURSER: I løbet af året har vi fortsat udbudt moduler i vores egen Diplomuddannelse i Ledelse, tilrettelagt i samarbejde med CopenhagenCoachingCenter. Dette tilbud er støttet af Gentofte Børnevenners uddannelsesfond. Uddannelsesfonden har ligeledes i år støttet forskellige personaledage med fokus på enten læreplansarbejdet eller trivsel. En tilbagevendende prioritering er også de obligatoriske bestyrelseskurser, der underviser nye bestyrelsesmedlemmer i, hvad det indebærer at sidde i bestyrelsen i en selvejende institution.

ÅRSKONFERENCE: 30. marts holdt vi en helt udsolgt årskonference på Schæffergården: Stephan Hermann talte om faglig stolthed i   pædagogfaget, Imran Rashid leverede en brandtale om vores (mis)brug af mobiltelefoner og hvad det egentlig gør ved børns og voksnes hjerner. Til sidst var der masterclass med musiker Rasmus Kærså og det blev de voksnes tur til at give den gas på en bongotromme.

FÆLLESSKAB OM LEDELSESOPGAVEN: Hver 2. måned inviteres alle ledere, souschefer og afdelingsledere til Ledelsesforum. Her drøftes lokale spørgsmål og der inviteres oplægsholdere ind. Bl.a. havde vi besøg af velfærdspolitisk chef fra Cepos, Mia Amalie Holstein. Hun er forfatter til et notat, der viser, at ja, det nytter faktisk at stå sammen i en lokal forening som os. Her i Gentofte går 43 % af de 0-5 årige børn i en selvejende institution. Landsgennemsnittet er på sølle 14 %.* Dette skyldes naturligvis også, at Gentofte Børnevenner har et godt og konstruktivt samarbejde med Gentofte Kommune igennem snart 75 år.

TEATER OG AKTIVITETSPAKKER: Brobækhus Børnehave udstiller i december fine portrætter på Hovedbiblioteket. De er inspireret af ”Folk og Røvere i Kardemomme By” og er en del af en aktivitetspakke for vores medlemsinstitutioner. Pakken indeholdt teaterbilletter, bogen, materialer til portrætterne, et inspirationshæfte om Thorbjørn Egners kunstpædagogik og den kreative proces bag Kardemomme By samt en invitation til at deltage i udstillingen. I april udbød vi et lignende forløb om ”Cykelmygggen Egon,” også med teaterbilletter, et hæfte ominsekter lavet sammen med Grøn Guide Karen Stevnbak Andersen, en motorikdans af motorikkonsulent Paula Martinez m.m. A propos teater, så var vi her i efteråret så heldige at have dramapædagog Ylva Norberg i praktik i 3 måneder. Hun havde i den periode 8 ugentlige hold i vores institutioner. Her blev blev talt om venskab med Pindsvin og Abe, improviseret eventyr, øvet sig i at tale højt foran andre m.m. Tilbagemeldingerne fra institutionerne har været meget positive.

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER: Vi fejrede Børnenes Grundlovsdag i maj. Dagens aktiviteter var tilrettelagt sammen med Kirsten Birk Lassen fra Følgeskabet, Vivi Fischer, leder af Børn og Miljø og Ulla Qvist Engberg, leder af Ribisgården. I år var temaet ”Børns ret til forskellighed” og det blev der arbejdet med i eventyrteltet, portrætværkstedet, med smagsoplevelser, med planter og insekter og samtaler om tolerance, omsorg, mod og respekt.   Vi glæder os til næste år, hvor dagen fejres for 25. gang i Danmark. Alle børn har også ret til førstehjælp, og derfor er vi meget trygge ved vores samarbejde med RedMitBarn, der har undervist personalet i førstehjælp i de af vores institutioner, der er tilmeldt ordningen. Dette er en stor tryghed for både personale og forældre.

BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER: 2019 bød også på en ny klub under Gentofte Børnevenner: Vennernes Klub, der er blevet til på initiativ af Kathrine Zaballos – med os og Huset for Inklusion som medstiftere. Den er et tilbud for børn med særlige udfordringer og deres familier. Klubben har inviteret til fællesspisning, påskeæggejagt, hukommelsestræning, dans, dramaleg m.m. Der er nu 33 familier meldt ind i klubben. Huset for Inklusion var med på Folkemødet i juni, hvor Gentofte Børnevenner stod for en paneldebat om ”Nye veje til bedre kvalitet og trivsel for børn i dagtilbud,” sammen med Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og FOBU. Debatten drejede sig om arbejdet med og valget af pædagogiske metoder og tilgange til børn med diagnoser.

Med de ord har vi været året rundt i Gentofte Børnevenner og der er kun tilbage at ønske:

Glædelig jul og et lykkebringende nytår

Med venlig hilsen

Sabina Holm Larsen

Direktør for Gentofte Børnevenner