Gentofte Kommune har netop lanceret en spændende ny mad- og måltidspolitik, der gælder for alle børn, unge, voksne og ældre – raske som syge – der får tilberedt, serveret eller køber mad i Gentofte Kommunes institutioner, skoler, tilbud og på arbejdspladserne. Læs kommunens folder HER. Eller læs en forkortet udgave herunder.

Man kan stadig lave sin egen mad- og måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitikken skal danne grundlag for arbejdet med mad og måltider i kommunens institutioner, skoler, tilbud osv. Det er tanken, at politikken kan danne grundlag for lokale mad- og måltidspolitikker – altså at den enkelte institution selv fortolker og formulerer deres politik indenfor de givne rammer:

  • Lokale mad- og måltids-politikker skal tage afsæt i Mad- og Måltidspolitikken.
  • De lokale politikker skal desuden følge Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens anbefalinger og retningslinjer i forhold til indhold, sammensætning, tilberedning og rammer for måltidet.
  • De lokale politikker skal være tilgængelige for såvel borgere som ansatte.

Borgere med særlige behov

Mad og måltidet kan være en udfordring, hvis man er syg eller har en funktions-nedsættelse, derfor skal måltidet tilpasses de særlige behov. Det er også en målsætning, at madens sanselige indtryk skal prioriteres ved servering, og borgerne bør så vidt muligt indgå aktivt i måltidet. Målsætningerne er som følger:

  • Måltidet bør tilpasses individuelle behov for samvær, tilberedning, servering og kostsammensætning.
  • Der skal være fokus på gode madoplevelser for borgerne.
  • Ansatte skal have de nødvendige faglige kompetencer til at tilberede og servere mad for borgere med særlige behov.

Bæredygtighed og økologi er tænkt ind også

FN’s verdensmål om at handle klimaansvarligt og bæredygtigt er også med i politikken. Miljø- og klimaansvarlighed skal indtænkes i forhold til planlægning, indkøb, opbevaring, tilberedning, servering og forebyggelse af madspild. De centralt indgåede indkøbsaftaler skal understøtte Mad- og Måltidspolitikken.

  • Maden skal i størst muligt omfang tilberedes af råvarer i sæson
  • Der skal arbejdes aktivt for at undgå madspild
  • Der skal være fokus på at anvende de mindst klima-belastende animalske fødevarer som fx fjerkræ og fisk samt plante-baserede proteinkilder
  • Tilsætningsstoffer bør så vidt muligt undgås.
  • Inden for Social & Sundheds område anvendes min. 30 % økologi inden 2023 og min. 60 % inden 2027.
  • Inden for Børn, Skole, Kultur, Unge og Fritids område anvendes min. 30 % økologi inden 2023, min. 60 % inden 2027 og min. 90 % økologi inden 2030.