10 spørgsmål til lederen af Børnehuset Stolpehøj

Gentofte Børnevenner er en forening og foreninger lever af fællesskab. I anledning af foreningens 75års jubilæum vil vi gerne fejre fællesskabet ved at profilere vores ledere og bestyrelsesformænd, så vi alle kan lære hinanden endnu bedre at kende. Leder i Børnehuset Stolpehøj, Helle Virena Nielsen, har sagt ja til at være med.

Kort om Børnehuset Stolpehøj:

Institutionen har eksisteret siden 2016. Den blev sammenlagt af to institutioner. Den ene, Stolpegårds vuggestue, hed oprindeligt Montebello vuggestue og blev oprettet i 1967 af Gentofte Børnevenner. Den lå på Stolpegårdsvej 20 og blev drevet af Montebello Daghospital. Den skiftede navn ca. 1980. Den anden var Nymose Børnehave på Øxnevej 2. Den hed Børnehaven Norlevs Minde indtil 1988, og blev oprettet af Gentofte Børnevenner 1952. Børnehuset Stolpehøj flyttede til nye lokaler på Stolpehøj 61 i 2016.

Hvilken børnebog skal alle børn have læst højt – efter din mening – og kan du sætte lidt ord på hvorfor?

De mindste børn bør lære Totte og Lotte bøgerne at kende, fordi de handler om de små basale hverdagsting børnene selv oplever og har nogle meget enkle illustrationer, de er en god hjælp i forhold til den sproglige udvikling. Også Lotte Salling bør være kendt af alle børn, hendes bøger indeholder masser sjove tegninger, sjove historier med mening bag, bevægelse, gentagelser og rim og remser der kan giver alle glade og lærerige oplevelser

Hvad var en af dine yndlingslege, da du selv var i børnehavealderen og hvor var det bedst at lege?

Jeg kan simpelthen ikke huske det, jeg gik ikke i børnehave, så det meste af tiden gik nok med at lege med “gårdens unger.”

Kan du sætte lidt ord på, hvorfor du valgte at søge jobbet i din institution?

Institutionens profil med dyr og megen natur gjorde mig nysgerrig, det med at børnene var med til at passe og pleje alle dyrene, og at de derved kunne få styrket deres respekt og omsorg for naturen og andre levende væsener. Jeg havde før været ansat i en Gentofte Børnevenner institution i Gentofte, jeg kendte derfor både Gentofte børnevenner og Gentofte kommune. Jeg mener, at den børnepolitik der føres her, er ret meget bedre end så mange andre steder. Det var også vigtigt for mig, at institutionen var selvejet, så da jeg så Stolpehøj søgte ny leder, var jeg simpelthen nødt til at søge og jeg var så heldig at få det.

Hvad har været den bedste oplevelse indtil nu i arbejdet som leder af din institution?

Det bliver i forhold til COVID 19, det bedste har nemlig været den måde alle medarbejderne har ageret på under krisen.  Vi har haft nødpasning gennem hele perioden og hver morgen har der stået oplagte og smilende ildsjæle klar til at hygge med børnene. Det har været helt uvurderligt og en utrolig lettelse, for mig som leder, at vores børn har haft det godt og været glade, samt at forældrene har været ubekymrede for at aflevere deres børn hos os i denne ret underlige tid.

Hvad har overrasket dig mest ved arbejdet som leder i din institution?

Der har været en del ting, der har overrasket mig, men det der lige nu stå klarest for mig er nok den store opbakning, der var fra forældrene i forhold til COVID 19. Det at rigtig mange af vores familier holdt deres børn hjemme, på trods af at de helt sikkert har været under pres. Det gjorde nemlig vores arbejde i forhold til organisering en hel del nemmere, så det er jeg både overrasket og taknemlig for.

Kan du fortælle lidt om, hvad du ser som den vigtigste opgave lige nu for dig som leder?

Det allervigtigste lige nu er, at vi kommer godt og styrket ud af på den anden side af COVID 19, at vi kan bevare vores positive indstilling og tage den læring med videre, der trods alt har været ved denne pandemi.

Hvad har været din største udfordring i coronakrisen som leder?

Lige da Corona ramte, og det hele lukkede ned, følte jeg et kæmpe ansvar over for medarbejderne, børn og forældre, ikke at jeg ikke føler det ansvar til hverdag, men dette var meget anderledes, det var vigtigt at de alle var trygge i forhold til de mange forandringer den nye, helt ukendte hverdag skabte.

Var det et bevidst valg, at du søgte ind i en selvejende institution? Og er der nogen fordele eller ulemper ved det selvejende, som du vil dele med os?

Ja, det var helt bevidst og som før beskrevet kendte jeg GBV og vidste, at der var mange gode tilbud til institutionen. Jeg kan godt lide den frihed, det giver mig i mit lederskab at være selvejende, nu hvor GBV er begyndt at “uddanne” bestyrelsesmedlemmer, giver det også en god mulighed for sparring. Det, der kan være en ulempe, er hvis man pludselig får en bestyrelsesformand, man er meget uenig med, det kan give nogle udfordringer, men jeg har heldigvis ikke oplevet det, så jeg har kun gode erfaring med at samarbejde med bestyrelser.

Hvad betyder det for dig i dit arbejde som leder, at institutionen er medlem af Gentofte Børnevenner?

Der er mange gode tiltag, vi kan gøre brug af i forhold til vores børn og forældre, psykologordning, motorikordning og dramaleg er blot nogle af de gode tiltag, der kommer fra GBV. I forhold til personalet er der mange gode og lærerige fyraftens møder, der er med til at skabe rigtig motivation hos både ledelse og medarbejdere. Det er også en kæmpe gave at have SPIA til at hjælpe med administration, der er altid et smil og en hjælpende hånd, hvad end det handler om regnskab, løn eller noget helt tredje.

Hvad håber du vil lykkedes for din institution inden for det næste år?

Jeg håber virkelig, vi snart er tilbage til vores normale hverdag, så vi kan komme i gang med de nye styrkede læreplaner. Lige før COVID 19 ramte, var vi i gang med at implementere et nyt koncept der hedder “Læreplanstræet”, det handler om visuel pædagogisk tilrettelæggelse, samt nye metoder og værktøjer til refleksion og evaluering. Det glæder jeg mig meget til at får arbejdet videre med.