Hjælp dit barn med corona-bekymringer

Langt de fleste af os er mere bekymrede end vi plejer at være her under coronakrisen. Det gælder også børn og unge. CEBU – Center for psykologisk behandling af børn og unge – har derfor skrevet en artikel om dette emne. Den kan I finde HER 

På sidste side i artiklen er der samlet 12 råd til forældre, de kommer her:

  1. Vær et godt eksempel og forhold dig så roligt som muligt til den ændrede hverdag, samtidig med at du følger myndighedernes anbefalinger.
  2. Hvis du selv har svært ved at styre din angst og bekymring, så søg hjælp hos andre voksne (professionelle, venner eller voksne familiemedlemmer)
  3. Undgå at lytte til, se eller læse nyhederne mere end 1-2 gange dagligt og afhold dig fra at dele de mange skræmmende historier fra sociale medier med dit barn; børn har ikke samme værn mod myter og rygter som os voksne.
  4. Lyt til dit barns bekymringer og anerkend de følelser, som bekymringerne medfører; fokuser derefter på, hvad barnet selv kan gøre lige nu.
  5. Besvar dit barns spørgsmål om coronavirus, men sørg for at holde dig til rene facts, tilpas svarene til barnets forståelsesniveau og brug kun troværdige kilder såsom Politiet, Sundhedsstyrelsen, WHO eller DR nyheder.
  6. Undgå forsikringer og overdreven beroligelse; det hjælper kun barnet på kort sigt.
  7. Hjælp dit barn med at tænke mere realistisk og introducer eventuelt problemløsning eller byg en bekymringskasse.
  8. Vær kreativ; opstil nogle simple og sjove aktiviteter hjemme eller udenfor et sted, hvor der ikke er mange mennesker (tag fx på en virtuel museumstur på Guggenheim eller Louvre, dyrk fitness sammen inde i stuen (fx på gonoodle eller med Melvin Kakooza på hans instagramprofil), stream forestillinger fra Det Kongelige Teater eller afhold en spilturnering for hele familien. Se flere tips her: DR, Naturstyrelsen, TV2, Børn i byen.
  9. Slæk om nødvendigt lidt på de normale skærm-restriktioner; der er ingen skade sket ved en ekstra time foran skærmen i denne tid, og for teenagere kan det være eneste mulighed for at vedligeholde kontakten til vennerne (se evt. artiklen Skærme i coronaens tid).
  10. Hjælp dit barn med at se alle de gode ting, der sker omkring jer; lave eventuelt sammen en liste over 10 gode ting der er i barnets liv og hverdag lige nu.
  11. Skab rammerne for en nogenlunde struktureret ’hverdag’ med en række rutiner, der kan fungere for hele familien.
  12. Pas godt på dig selv; se evt. Sundhedsstyrelsens gode råd til trivsel og mental sundhed.